Hautajaiset rajoitusten aikana

Hautajaisten järjestäminen on muuttunut henkilörajoitusten astuttua voimaan todella merkittävästi. Kaikkia sukulaisia ja ystäviä ei nyt voida kutsua eivätkä he voi osallistua vainajan viimeiseen tilaisuuteen. Mietimme yhdessä omaisten kanssa, kuinka järjestetään heidän perheelleen sopivat ja vainajaa kunnioittavat hautajaiset. Hautajaisia voidaan järjestää kirkoissa ja kappeleissa sekä haudoilla huomioiden turvavälit ja suojautuminen. Muistotilaisuuksia järjestettäessä joudumme miettimään mistä saada tilat ja tarjoilu näihin pieniin yksityistilaisuuksiin, mutta kyllä muistotilaisuuksiakin järjestetään. Sairaana ei voi osallistua hautajaisiinkaan vaan tulee noudattaa tämän osalta annettuja yleisiä suosituksia. Hautajaisiin voivat joka tapauksessa osallistua kaikki perheenjäsenet. 


Kun hautajaiset järjestetään pienimuotoisesti, voidaan niistä tehdä hyvin henkilökohtainen perhejuhla. Kukkalaitteita ei ehkä ole yhtä paljon kuin tavallisesti, mutta ne suunnitellaan erittäin huolella ja niiden suunnittelussa tulee esille monia tunteita. Arkunkoristeissa halutaan tuoda esille vainajan elämää, arvoja sekä rakkaita asioita. Usein kukkalaitteeseen valitut kukat ovat vainajan lempikukkia, lempiväriä tai vaikkapa morsiuskimpussa olleita kukkia. Myös erilaiset muodot ovat saaneet näinä päivinä merkityksen kukkalaitteissa. 


Omaiset myös miettivät, että arkku ostetaan vainajalle. Siinä mietitään hänen muistoaan, elämäänsä ja arvojaan, miten arkku edustaa henkilöä itseään. Tärkeää on, että omaiset saavat tilaisuuden jättää jäähyväiset rakkailleen ja voivat tehdä sen yhdessä heille tärkeiden ihmisten kanssa. Kuolema on yksi elämän raskaimmista kokemuksista ja menetyksistä omaisille ja siksi on muistettava, että myös näinä poikkeuksellisina aikoina voimme järjestää hautajaisia. 


On tärkeää, että jokaiselle ihmiselle järjestetään hänen elämäänsä ja arvojaan kunnioittavat hautajaiset. Ihmisille on annettava mahdollisuus suruun, jäähyväisten jättämiseen ja perinteiden noudattamiseen tänäänkin. 


Kyllikki Forsius

0
Feed

Jätä kommentti